2011. július 12., kedd

Kullancs kiszedése

Ez ugyan nem kapcsolódik szorosan az átverésekhez, de van néhány tévhit a kullancsok kiszedésével kapcsolatban amit mindenképpen el kéne oszlatni. Itt felsorolok néhány módszert amit NEM szabad alkalmazni!

1. tévhit: A kullancs és a gyufa

"Itt az Őrségben ez jó paraszti tapasztalat útján terjedő módszer, nem is értem ,hogy a média még hogyhogy nem csapott le rá! 
A belénk fúródott kullancsot minden erőszak nélkül egy szál gyufával könnyedén eltávolíthatjuk!
Nyálazzuk meg a gyufa fejét,
majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk.
A kullancs pár másodperc múlva átmászik a gyufára-mert nagyon szereti a foszforos illatot, képes elhagyni miatta a testünket! Lehet, ez nem tudományos eltávolítás, de a lehető leg “emberségesebb”, és biztosan mindig sikeres, sőt a kullancs feje még véletlenül sem marad bennünk!"
Laikusok számára abszolút hihető sztori hogy egy szál gyufával ki tudunk szedni egy kullancsot. A probléma csak az, hogy  a modern biztonsági gyufák 1912 óta nem tartalmaznak foszfort, így a kullancs nem szeretheti a foszfor illatát mivel a gyufában nincs is. Egyébként saját tapasztalatból mondhatom hogy próbáltam, de nem vált be.
2. tévhit: Óramutató járásával ellentétesen
Nem, kedves olvasók a kullancs nem menetes, csavargatással semmiképpen sem próbáljuk meg kiszedni, hiszen ezzel azt kockáztatjuk hogy a haláltusájában belénk öklendezi a nyálában található különböző kórokozókat.
3. tévhit: A zsírtól, olajoktól, krémtől kijön 
Nem, nem jön ki, ellenben mivel a testén van a légzőnyílása ezért fulladozni kezd, és szintén belénkköpi a bacikat.
A HELYES MÓDSZER:
A legegyszerűbb talán az erre kitalált kullancskiszedő kanál használata, egyszerű, biztonságos.
Ha ilyen nincs kéznél, akkor egy sima csipesz is megteszi, ami elég kicsi ahhoz hogy közvetlenül a bőr felszíne fölött egy határozott mozdulattal megragadjuk a kullancs fejét, és határozott (de nem tépő) mozdulattal lassan felfele húzzuk. Egy idő után el fogja engedni a bőrt és kint lesz.
Ha nagyon félünk attól hogy fertőzött volt a kullancs, vehetünk az interneten könnyen fellelhető kullancs-tesztekből (bár ezek ára elég húzós 2500 Ft körül mozognak), és ehhez feltétlen meg kell őriznünk a kullancsot, hiszen a teszt az állatból mutatja ki a fertőzést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése